3D Görüntü Nedir ?

3D yayınlar giderek popülerleşirken, 3DTV’ler de teknolojik açıdan gelişmelerini sürdürüyorlar. Peki nasıl oluyor da görüntüyü 3 boyutlu görüyoruz ?

Birçoğumuzun evinde halen daha tüplü televizyonlar bulunuyor. Plazmalar ile başlayan yeni nesil televizyonlar, LCD TV'lerle devam etti. Şimdi, LCD'lerin gelişmiş versiyonu LED TV'ler piyasaya bir bir sürülüyor. Peki sıradaki teknoloji ne olacak? Bu sorunun cevabının 3DTV'ler olduğunu eminiz az çok tahmin ediyorsunuzdur. 3DTV teknolojisine geçiş biraz zahmetli olacak gibi gözüküyor. zira televizyonlarımız 3DTV teknolojisini destekleyecekken, izlediğimiz yayınların da 3 boyutlu olması gerekiyor.

Sinemalardaki 3D salonlarda filmler, normal salonlardaki filmlerden birazcık daha pahalı biletlere sahip. Sinema dünyasında 3D işini en iyi kıvıran firmalardan biri olan RealD, izleyicilerin yeni teknolojilerle birlikte bu fiyat farkını sorun etmeyeceklerini düşünüyor. Şu halde, 3D filmler, 2D (2 boyutlu) filmlerden daha fazla para kazandırıyor gibi gözüküyor. Zaten öyle olmasaydı, bu teknolojiye bu kadar çok para harcanmazdı. Sinema salonlarında da 3D içerik sağlayıcı cihazlar bulunmalı. Bu cihazlar arasında en popülerlerden biri, Sony'nin geliştirdiği dijital 4K CineAlta sistemi. Bu sayede mevcut 3D içerik, 3D ekrana performans kaybı olmadan yansıtılıyor. Unutmayın, yeni nesil 3DTV'lerdeki en önemli gelişme, görüntünün televizyondan içeriye doğru değil de, dışarıya doğru derinlik anlamı kazandırıyor olmasıdır.

3DTV'lerin HD yayınlarla birlikte sunulacak olması ise izleyici açısından büyük bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Zira HD kalitedeki görüntü üzerinde işlem yapmak çok daha kolay. Tabii bunun için güçlü işlemcili bilgisayarlar gerekiyor. Kısacası izleyicilerin, 3D film izleyebilmeleri için sadece televizyon üreticileri değil, birçok teknoloji firmasının emek vermesi gerekiyor. Televizyon dünyasının başına gelen en önemli gelişmelerden biri olarak gösterilen 3DTV'ler için tüm teknoloji firmaları da bu emeği vermeye hazır gözüküyor. Teknolojilerin öncüleri arasında Sony, Panasonic, Philips gözükse de, LG, Samsung, Sharp gibi firmalar da boş durmuyor ve bu yeni sektörden kapabilecekleri en büyük pastayı kapmaya çalışıyorlar.